dit digitale dagboek is een reisverslag van familie de Wit in de USA. Hoop dat jullie zullen genieten van onze belevenissen.

zondag 24 juli 2011

San Francisco

Vanuit Yosemite zijn we 's-middags vertrokken naar San Francisco. 's morgens eerst nog lekker aan het zwembad gelgegen. In San Francisco aangekomen was het meteen koud en winderig. Dit schijnt bijna altijd zo te zijn, er ligt vaak een mist over de stad, omdat hij aan 2 kanten aan het water ligt. Je komt met een enorme brug in de binnenstad.
De volgende dag zijn we eerst met de boot naar Alcatraz gegaan, het voormalige gevangeniseiland 2 km van de kust van San Francisco. Vanuit de kust ziet het eilandje er best leuk en schattig uit, maar zodra je in de cellenblokken komt is het leuke er snel af. Een cel is 1,5 x 3 x 2 meter hoog, de wanden van beton en voorzijde een traliedeur. In de cel stond een bed, wastafeltje een wandtafel en wandkrukje. Er zijn 3 etages cellenblokken hoog en 3 straatjes met de cellen tegenover elkaar. Het moet een hels kabaal zijn geweest met al die mannen bij elkaar. Wij meiden zijn nog even opgesloten geweest in een isoleercel, echt aardedonker.

Al met al heeft het toch wel indruk gemaakt.
's-middags hebben we lekker rondgehangen bij Pier 39 en Fishermanns warf, de voormalige visafslag. Nu zijn hier eigenlijk overal winkeltjes, restaurantjes en toeristenvertier te vinden en natuurlijk ook de zeeleeuwenkolonie gezien bij Pier 39.



Door Chinatown teruggelopen naar het hotel. Chinatown in San Francisco is de grootste van de hele VS. Er wonen hier zo'n 100.000 Chinezen en velen spreken geen woord  Engels. Alles staat ook eerst in het Chinees aangegeven en dan in het Engels. Het is een kleurig geheel om te zien.

Vandaag zijn we met de beroemde Cable Car weer naar de kust gegaan, wel een uur in de rij voor moeten staan, maar dat gaat toch weer snel voorbij, want je hebt altijd wel aanspraak met Amerikanen.
De Cable Car in San Francisco is de enige die nog in werking is en een echte toeristische attractie. Wel heel leuk! Er zijn 3 vaste routes door de stad, aan het einde van de route draaien de conducteur en de remmer het treintje op een houten draaischijf weer de andere richting op.


's middags hebben we nog lekker wat rondgewandeld en in de parkjes gezeten en wat mensen gekeken. Bij Ghirardellihebben we een enorme ijscoupe op. Ghirardelli is een wereldberoemde chocoladefabrikant, meer dan 100 jaar geleden is Ghirardelli als Italiaanse immigrant hier in San Francisco chocolade en ijs gaan maken, nu is het een compleet imperium. Heerlijk ijs trouwens, wel heel machtig, we hadden bijna voor de hele dag genoeg op.
San Francisco is een hele levendige, kleurige stad, veel nationaliteiten, veel muziek, theater op straat, maar ook wel veel armoede. We hebben hier veel meer zwervers en aan lager wal geraakte mensen gezien dan in New York. En dan heb je natuurlijk de Streets of San Francisco!. De stad is gebouwd op en tussen de heuvels, de straten lopen echt heel steil omhoog en omlaag. De politieserie Hillstreet blues zie je hier echt zo voor je. Lombart street heeft een stijgingspercentage van 22% en gaat in haarspeldbochtjes omhoog, Filbertstreet heeft zelfs een stuk van 31,5 %.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten